Hegedűk

Student Plus hegedű

Végre egy hegedű, kompromisszumok nélkül!

A Legátor-S Kft által forgalmazott hegedűk mind a felhasznált anyagok, mind a kialakításuk tekintetében magas minőségi követelményeknek felelnek meg. E magas minőség az esztétikai élményen túl a hangszer megszólaltatásakor válik egyértelművé, amely még a hegedűjátékban avatatlan szülők számára is megkönnyíti a vásárlási döntéshozatalt.

Az alábbi szempontok döntőek lehetnek a gyermeknek vagy játékosnak a hangszerhez és a zenéhez fűződő viszonyában, így a sok-sok lényeges tulajdonságból ezúttal az 5 legfontosabbat emeltük ki:

Rendkívül testes és erőteljes hangszín, a hegedű mélytartományai is érzelemgazdagon és telten szólalnak meg

Az alsó-, illetve középkategóriás hegedűk legnagyobb része nem ad elég testet a hangnak, így a rajta játszott darabokon érezni a dinamika és kifejezőkészség hiányát és jellemzően ezek a hangszerek nyújtják a már híres-hírhedt ’iskolai hangszínt’. Ezt többé nem kell átélni, mivel már a kezdő játékos kezében is telt hangzást nyújtanak hegedűink.

A hegedűre alapáron felszerelt húrok mindegyike a kategóriájánál lényegesen szebben szól

A hegedűtanárok legtöbbjének van preferált, kedvelt hegedűhúr márkája, melyet a diákoknak az első órák alkalmával javasolnak beszerezni. A márkás húroknak az ára jelentős, sokszor az alsó kategóriás hegedűk árának majdnem felét ezek az új, drága húrok teszik ki. Így az olcsó hegedűk már nem is olyan olcsók és sajnos a hangjuk még így sem lesz olyan, mint amire vágyunk, hiszen a hegedű kialakítása alapvetően nem engedi azt meg. A Student Plus hegedűkön lévő húrok gyönyörűen szólnak és minden fekvésben könnyű rajtuk játszani.

Fixen rögzíthető, stabil kulcsok

Gyorsan beállíthatóak és tartósan pozícióban maradnak a hangoló kulcsok.

Kis súlyú, egyenes vonó, eredeti lófarokszőrrel

Az általunk forgalmazott hegedűk vonói meglepően könnyűek, így lényegesen könnyebb velük játszani, gyorsabban és pontosabban elsajátíthatóak a különböző vonásnemek, mint a hasonló árfekvésű hegedűkön. A vonó szőre eredeti lófarokszőrből készült, ezáltal még teljesebb hangzást lehet velük elérni. Az alsó- közép kategóriás hegedűk vonói gyakran nem teljesen egyenesek, pontatlanul elkészítettek. Ez a mi hegedűink esetében nem fordulhat elő.

Lágy, jó minőségű gyanta

Ez mindössze az 5 legfontosabb tulajdonsága a hegedűinknek. Láthatjuk, hogy mennyi különbség van egy-egy, első ránézésre azonos hegedű között. Ezekre a sajátosságokra érdemes odafigyelni vásárláskor, mert eldönthetik a különbséget egy jó és egy kevésbé jó vétel között.

A fekete, illetve sötétkék gyöngyvászon, bélelt, kottatartós, vállpántos hegedűtok, vonó és gyanta a hegedű tartozéka.

Felhasznált alapanyagok: a hangszertető (sugárirányú metszetben), basszusgerenda, lélek lucfenyő, hátlap, oldallap habos jávorfa, fogólap ébenfa, vonó brazilfa, lószőrrel.
A felhasznált fa alapanyagok természetes úton száradtak, életkoruk 4-10 év. Többek között a természetes szárítás és a fa kora biztosítja a hegedű jó hangzását.

Student Plus hegedű

4-6 éves alapanyagból készített hegedű árak

MÉRET NETTÓ ÁR Brutto ÁR
1/8 29.600 37.000
1/4 31.000 38.750
1/2 34.000 42.500
3/4 37.000 46.250
4/4 37.000 46.250

 

Hogy Ön hegedű vásárlásakor egyszerűen és tudatosan dönthessen, következzék néhány információ és tanács:

Mekkora hegedűt vásároljunk?

Gyermekek számára nem könnyű hegedűt vásárolni. A szülők gyakran nem tudják eldönteni, melyik hegedűméret lenne a legmegfelelőbb. Mi legyen a viszonyítási alap: életkor vagy testmagasság? Kiindulópontnak megfelelő bármelyik, de tudjuk jól, azonos életkorú gyermekek eltérő magasságúak lehetnek, s az azonos magasságú gyermekeknek sem feltétlenül azonos a karhosszuk.

Ezért mindig a játékos karjának a hosszúságát kell alapul venni a megfelelő méretű hegedű kiválasztásához!

A méretválasztásnál mégis legfontosabb ismért: kényelmesen tudunk-e játszani a hangszeren. Ebből adódóan nagyon ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy szubjektív okok miatt nem a táblázatban közölt adatoknak megfelelő hangszer lesz a legjobb választás.

Játékos életkora
Játékos karhossza
Hegedű méret
11-12 éves kortól felnőttkorig

23"

4/4
9-12 év

21-22 "

3/4
7-9 év
20 "
1/2
5-7 év
18-19 "
1/4
4-6 év
16-17 "
1/8
4-5 év
15 "
1/10
3-5 év
14 "
1/16

1 " = 2.5 cm

A gyermek karjának mérése

Kérjük meg a gyermeket, hogy a törzse mellett tenyérrel kifelé nyújtsa ki a bal karját. Mérőszalaggal válltól a tenyeréig mérjük le a kar hosszát. Másik mérési módszer: fordítsa a tenyerét a törzs felé, majd a kinyújtott kart válltól a csuklóig ismét mérjük le. Fontos, hogy a könyök ne legyen behajlítva mérés közben!

A játékos életkora

Felnőttek, valamint gyermekek 10-12 éves kortól általában 4/4-es hegedűn játszanak. Kivételt képeznek azok a hölgyek, akiknek - igen ritka eset - nagyon kicsi a kezük. Számukra a 7/8-os méret a megfelelő. Ez a méret nagyon ritka, beszerzése nehézkes.

Bármilyen további kérdése van, lépjen velünk kapcsolatba!

Tudta-e, hogy:

A nem megfelelő méretű hegedű sok kényelmetlenséget okoz: megfájdulhat a kar, a váll, az ujjak.

Az új húrokkal felszerrelt hegedűket az első hónapokban gyakrabban kell felhangolni, mivel a húrok kissé megnyúlhatnak.

A hegedű testét finom viaszos ápolóval vagy tiszta ruhával érdemes néha áttörölgetni.

Amíg az új hegedű "beérik", azaz az anyagszerkezet egyensúlyi helyzetbe kerül, a fa anyaga keményebbé válik, a lágy lakkréteg megkeményedik, akár néhány év is eltelhet. Aktív játék mellett. az idő előrehaladtával a hegedűk hangja egyre zengőbb lesz.

Nem feltétlenül jobb a hangja egy régi hegedűnek, mint az újnak.

A magas ár nem garantálja feltétlenül a magas minőséget.

A javított hangszernek is lehet jó hangja, viszont a túl magas vagy túl alacsony páratartalom, a hőmérsékletingadozás okozhat szerkezeti vagy tonális problémákat.

Sem nagy hidegben, sem nagy melegben nem nem érdemes a hegedút az autó csomagtartójában szállíani, vagy hosszabb időre benne hagyni. Tegyük inkább az utastérbe, ahol temperált a levegő.

A vonóról a hegedű testére hulló gyantaport száraz ruhával rendszeresen töröljük le, különben olyan bevonat keletkezik a hangszer testén, mely a hangminőséget kedvezőtlenül befolyásolja.

Az antik olasz hegedűk megjelenése tetszik legjobban az embereknek. Természetes, hogy a hangszer jó kinézete is fontos - jobban esik szép hangszeren játszani.

Mindegyik húr azonos gyártótól származzon.

A húrokat is le kell időnként tisztítani, speciális húrtisztító folyadékok kaphatók az üzletekben.

A hegedűtanárok tárgyilagossága jó segítség hangszervásárlásnál.

Hegedű méretek: 4/4, 3/4, 1/2, 1/4, 1/8
Iskolai, zeneiskolai képzéshez a legjobb választás!

hegedű, tanuló hegedű, 4/4 hegedű, 3/4 hegedű, 1/2 hegedű, 1/4 hegedű, 1/8 hegedű, iskolai hegedű, zeneiskolai hegedű, hegedű

 

Legátor-S Kft ©2005